Altena Plus


Wil jij wat meer uitdaging naast je gewone lessen? Dan kan je kiezen uit het uitgebreide Altena Plus-programma, met daarin gave extra vakken en activiteiten op het gebied van onder meer muziek, kunst, techniek & IT (elektronica en programmeren) en maatschappij (debatteren, filosofie) .

Iedere donderdagmiddag zijn er – naast je gewone lesrooster - twee lesuren gereserveerd voor Altena Plus. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook hartstikke gezellig.

Ontdek het Altena Plus aanbod 2023-2024 in het programma hieronder!

Techniekklas
Module: Robotica én drones
Wie: voor alle leerlingen
Wanneer: herfstvakantie - kerstvakantie


Je eigen robot programmeren, kan dat? Het antwoord is ja! Ook als je helemaal geen ervaring hebt met programmeren. Je leert de robot te laten rijden, van kleur te veranderen, te praten en dat natuurlijk ook allemaal tegelijk. Is dat alles? Nee, je gaat namelijk ook leren hoe je met een drone moet vliegen om uiteindelijk een zelfgemaakt obstakelparcours af te leggen. Je kunt het zo uitdagend maken als je wilt!

 

Sportklas
Wie: voor alle leerlingen 
Wanneer: donderdagmiddag les 7 e.v. (er zijn ook weken zonder activiteiten)

 

Als je meedoet met de sportklas maak je kennis met veel verschillende sporten. Denk bijvoorbeeld aan kickbokseIn, beachvolleybal, dodgeball, bootcamp, crossfit of floorball. Er worden lessen in de gymzaal op school gegeven, maar we gaan ook buiten school sporten.Hieronder is te zien welke activiteiten er aangeboden worden. Verdere informatie over de kosten en de inschrijving worden apart via de e-mail verspreid. 

Intern

Extern (of door externen gegeven)

Teambuilding en dodgeball (2x)

Crossfit (2x)

Turnen springen (2x)

Schaatsmiddag

Floorball (2x)

Kickboksen

 

Bootcamp

 

Tennis/padel (2x)

 

Beachvolleybal

 

           

 

 

 

 

 

 

Wij kijken ernaar  uit! Jullie ook? Hopelijk tot ziens!

Muziekklas
Module Kerstmusical
Wie voor alle leerlingen
Wanneer herfstvakantie - kerstvakantie


Elk jaar organiseren we een spetterende kerstmusical. Ook dit jaar willen we daar weer een groot koor en orkest bij inzetten. Wil jij meezingen in het koor of speel je een orkestinstrument (blaasinstrumenten, strijkinstrumenten) en wil je graag meedoen? Meld je dan aan! We repeteren elke donderdag les 7 en 8. Op het einde zullen we ook een paar keer op een avond repeteren met de schoolband en de solorollen. Je oefent niet voor niets, de kerstmusical wordt 6 keer uitgevoerd voor een volle zaal!
 

Module Altena Voices
Wie voor alle leerlingen
Wanneer kerstvakantie - voorjaarsvakantie - meivakantie

 

Leuke liedjes zingen met mensen die van zingen houden. Gewoon omdat zingen héél leuk is! De nieuwste hits, de beste nummers van vroeger, op de manier van Pitch Perfect en Glee. En/of wil je in een orkest/band spelen dan is dat natuurlijk ook mogelijk! Als het duidelijk is welke instrumenten er zijn gaan we samen bepalen wat we gaan spelen. Je kan meedoen van de kerst- tot de voorjaarsvakantie, van de voorjaarsvakantie tot de meivakantie, of allebei. Wij werken naar een optreden toe in bijv. de Xinix, bij het Open Podium festival of elders!

 

Kunstklas
Wie voor alle leerlingen
Wanneer herfstvakantie - zomervakantie


Houd jij van een creatieve uitdaging? Wil jij kennismaken met verschillende kunstvormen en creatieve technieken? Dan ben je een geschikte kandidaat voor onze kunstklas! De kunstklas is dé kans om meer van kunst te proeven! Je ontwikkelt beeldende vaardigheden en ontdekt je sterke creatieve kanten en talenten. Kom werken aan één van de vele leuke opdrachten.

Wat denk je van:

  • schilderen op doek
  • je eigen schoen pimpen
  • een stripverhaal schrijven en tekenen
  • een vogelvilla bouwen
  • of je eigen idee uitwerken

Er zit vast iets voor jou bij!

Je kan na elke vakantie instromen en tot de volgende vakantie werken aan een van de opdrachten.

Game Design
Wie: voor leerlingen uit klas 3 en 4. Zit je in een andere klas? Vraag naar de mogelijkheden
Wanneer: vanaf de herfstvakantie donderdag les 7 en 8 in lokaal 049


Lijkt het jou leuk om te kunnen programmeren? Wil jij je eigen apps, games en programma's kunnen maken? Of gaat jouw interesse simpelweg verder dan de standaard schoolvakken? Dan is Game design echt wat voor jou. Game design is een uniek vak dat alleen op het Altena College wordt gegeven. Hier kun je een veelgebruikte programmeertaal uit het bedrijfsleven leren. Je krijgt wekelijks les op donderdag les 7 en 8 van twee ervaren programmeurs: dhr. Van Vugt en dhr. Van Dam. Geen gesleep met blokjes, maar écht leren programmeren en het geleerde gelijk toepassen in het zelf maken van spelletjes. Dit kun je doen uit interesse, als hobby of omdat je na de middelbare school verder wilt in één van de duizenden banen in de IT.

Lijkt dit je wel wat? Geef je dan op voor Game Design!

Programmeren plus
Wie: voor brugklasleerlingen die al ervaring hebben met programmeren
Wanneer vanaf de herfstvakantie maandag les 8 in lokaal 0.49


Zit jij in de brugklas en heb je interesse in programmeren?

Speciaal voor leerlingen die al ervaring met programmeren hebben is er Programmeren Plus! Je krijgt les van meneer van Vugt over een programmeertaal die ook in het bedrijfsleven wordt gebruikt.

Heb je nog geen ervaring met programmeren maar wel interesse? Geef je dan op voor de Techniekklas module Robotica. 

Debatteam
Wie: voor leerlingen uit atheneum 3 t/m 6, havo 4,5 en mavo 4
Wanneer: het hele schooljaar iedere donderdag les 7 en 8


Houd je van debatteren? Meld je dan aan bij het debatteam. We debatteren in principe twee uur per week of om de week. Naast de debatten trainen we presentatie- en argumentatievaardigheden.

Waarom zou je gaan debatteren? Van debatteren ga je sneller denken, je leert logisch redeneren en je wordt een betere luisteraar. Daarnaast leer je overtuigend te spreken voor een groep. Als debatteam doen we het goed op toernooien. We zijn in 2018 en 2019 kampioen geworden van de Benelux en we eindigen bij veel toernooien in de top 3. Goed kunnen debatteren kan ook nog eens handig zijn voor je vervolgopleiding.

Als je nieuwsgierig bent, kom dan een keer kijken!

Filosofie
Wie: voor leerlingen uit de klassen 5 en 6
Wanneer: na de herfstvakantie 6x een uur op donderdag les 7


'Het leven is leuker als je denkt' 

Heb je wel eens rondgelopen met een vraag of gedachte waar anderen op reageerden met “heftig!” of “nou, nou, diep!” laat het me weten. Wellicht dat we die vraag aan bod kunnen laten komen.

De inleiding Filosofie bied je daarnaast een kennismaking met de geschiedenis van de wijsbegeerte waarbij denkers met hun vragen én antwoorden in de tijd worden geplaatst. Er wordt daarbij extra aandacht besteed aan onderwerpen als ‘wie ben ik?’ en ‘wat kan ik weten?’ en ‘wat heb ik aan filosofie?’

Daarom is er ook een oriëntatie op de studie Filosofie op hogeschool en/ of universiteit. Het geheel wordt afgesloten met een opdracht en een creatieve opdracht.

Vogelen plus
Wie: voor alle leerlingen
Wanneer: start na de kerstvakantie


Heb jij ook een passie voor vogels? Houd jij van volgens kijken, vogels fotograferen of vogels beschermen? Of lijkt het je erg leuk? Dan ben jij van harte welkom bij 'vogelen plus'!

We hebben veel leuke ideeën om de lessen mee in te vullen. Denk hierbij aan:

  • Een voerplaats bouwen voor vogels om ze goed te kunnen zien/fotograferen.
  • Naar mooie natuurgebeiden in de buurt om vogels te kijken.
  • Op pad gaan om uilenkasten te controleren. Bijvoorbeeld om te zien of de eieren uitgekomen zijn en of de jongen het goed doen.
  • Het aanleren hoe je de verschillende vogelsoorten van elkaar kan onderscheiden,

Maar... we zijn vooral erg benieuwd naar wat jou leuk lijkt, zodat we er met elkaar wat leuks van kunnen maken!

Geef jij je ook op?

Bijenhouden
Wie: voor alle leerlingen
Wanneer: februari 2023 t/m einde schooljaar


Honingbijen zijn fascinerende insecten. Ze vliegen van bloem tot bloem en verzamelen stuifmeel en nectar voor hun volk dat bestaat uit duizenden andere bijen. Tegelijkertijd bestuiven de bijen de bloemen, waardoor ons voedsel kan groeien. Het stuifmeel wort gevoerd aan de larfjes. Een deel van de nectar wordt direct opgegeten, een ander deel van de nectar wordt veranderd in honing. En honing... dat is lekker spul.

Heb je altijd al meer willen weten over hoe een bijenvolk leeft. Wil je leren hoe je zelf bijen kunt houden? Dan is deze cursus iets voor jou.

In februari starten we met theorie. Wanneer het voorjaar aanbreekt zijn er ook praktijklessen en misschien zelfs een honingoogst.

 

Proefstuderen
Wie: voor leerlingen uit atheneum 4, 5 en 6
Wanneer: de tijdsduur is erg afhankelijk van je keuze


Zoek je meer diepgang of ben je benieuwd hoe het er op een universiteit aan toe kan gaan dan is proefstuderen wellicht iets voor jou!

De meeste universiteiten hebben een programma voor getalenteerde atheneumleerlingen; een onderdeel hiervan is een online-module die je zelf kunt volgen en die begeleid worden vanuit de universiteit. De onderwerpen zijn hele divers, denk bijvoorbeeld aan bedrijfskunde, Engels of geneeskunde. Vaak worden deze modules 2x per jaar aangeboden (oktober/ november of februari/ maart).

Je zou ook eens kunnen denken aan MOOCs (massive open online course) die door diverse universiteiten (ook in het buitenland) worden aangeboden. De meeste online-modules en MOOCs zijn geschikt voor 5 en 6 atheneumleerlingen.

Twee à drie keer per jaar ontvangt iedere 4, 5 en 6 atheneumleerling een overzicht van de mogelijkheden. De tijdsduur is erg afhankelijk van je keuze.

Bijles geven
Wie: voor leerlingen uit havo 4 t/m atheneum 6
Wanneer: in overleg


Inhoud:
Er zijn veel leerlingen die hulp nodig hebben bij een vak waar ze wat minder goed in zijn. Studiebegeleiding is in dat geval niet toereikend. Dat is maar 6x en bovendien gaat het dan om de manier van werken bij dat vak. Soms is er behoefte aan een op een begeleiding en dan wekelijks. Leerlingen uit de bovenbouw die goed zijn in een vak waar een andere leerling uit de onderbouw juist hulp voor nodig heeft, worden aan elkaar gekoppeld.

Er wordt gezocht naar een match waarbij de bovenbouwleerling en de onderbouwleerling op hetzelfde moment beschikbaar zijn. De bovenbouwleerling regelt boeken bij de vakdocent en heeft ook even contact met die docent om over de aanpak te praten. De onderbouwleerling betaalt vijf euro per les aan de bovenbouwleerling. Naar de vakken wiskunde en Engels is de meeste vraag, soms worden ook andere vakken gevraagd.

Doel:
De leerling die bijles geeft leert hoe dat gaat. Bijles geven betekent dat je het wel moet voorbereiden en je bent veel bezig met de vraag of de leerling die de bijles ontvangt het ook echt begrijpt. Vaak vertellen leerlingen die bijles geven dat ze er zelf ook nog wat aan hebben. En ze beleven er veel plezier aan want het voelt goed dat je een ander kunt helpen.

Wanneer:
De bijles begint als je gevraagd wordt. Er zijn leerlingen die maar een paar keer per jaar bijles geven. Vaak wordt het veel vaker gedaan en er zijn zelfs leerlingen die een jaar later gewoon doorgaan. Soms zijn er leerlingen die er zoveel plezier aan beleven om bijles te geven dat ze nog wel een 2e leerling bijles willen geven.

De assistent conrector van het atheneum bemiddelt bij het leggen van contact tussen de leerlingen en zorgt ervoor dat de bijlesgever aan het eind van het jaar een certificaat krijgt.

Het Altenaatje
Wie: voor alle leerlingen
Wanneer: maandag en vrijdag in de grote pauze


Wil jij meewerken aan 'Het Altenaatje', de schoolkrant voor alle leerlingen? Ben je creatief, houd je van schrijven, ben je een top interviewer of kun je goed teksten opmaken? Help dan mee met 'Het Altenaatje'!

Geef je snel op! Er kunnen maar enkele leerlingen meedoen.

 

Zip Your Lip
Wie: voor leerlingen uit klas 3 en hoger
Wanneer: gedurende het cursusjaar


Een commissielid van Zip Your Lip is verantwoordelijk voor het organiseren van een actiedag waarbij zo'n 120 leerlingen 24-uur niet eten.

Tijdens de actie nemen de leerlingen deel aan activiteiten in school en slapen zij in de gymzalen. De opbrengst die de leerlingen d.m.v. sponsors ophalen, komt ten goede aan de projecten van World Vision. De taken bestaan onder andere uit:

  • het verzinnen en mogelijk maken van activiteiten;
  • overleg met docenten over bijvoorbeeld gebruik van faciliteiten;
  • het bijhouden van een website;
  • het enthousiast maken van leerlingen om mee te doen (bijvoorbeeld door langs de klassen te gaan met een zelfgemaakte promotiefilm);
  • het organiseren en inkopen van een ontbijt na de actiedag;
  • het maken van een draaiboek.

De commissieleden vergaderen vaak, zodat zij de logistieke problemen kunnen oplossen en de taken goed kunnen verdelen. Het aantal klokuren varieert van 40 tot 80 uur.

Girlpower
Wie: voor meiden uit klas 3 en hoger
Wanneer: zeven blokuren in de periode januari t/m maart (onder voorbehoud)

 

Het doel van de cursus is het vergroten van de mentale, verbale en fysieke weerbaarheid. Je leert jouw grenzen aan te geven, bij leeftijdsgenoten en volwassenen. Je krijgt handvatten om situaties in te schatten, waardoor je gevaarlijke situaties en escalaties kunt voorkomen. Je leert boosheid en agressie van anderen te duiden en aan de hand daarvan een keuze te maken om te blijven of weg te gaan. Je leert om fysiek geweld te beantwoorden als bovenstaande niet voldoende blijkt te zijn. Je oefent fysieke vaardigheden zodat je in bedreigende situaties weet wat je beste mogelijkheden zijn.

De lessenserie wordt met een theorie- en praktijktoets afgesloten. Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat. Deelname is vrijwillig, maar als je deelneemt zijn alle lessen verplicht.

Informatie over de kosten (25 euro) en de inschrijving worden apart via de e-mail verspreid. 

 

 

Er las eens...
Wie: voor leerlingen uit atheneum 3, havo 4 en hoger
Wanneer: vanaf midden september op donderdag les 7 en 8

 

Wat is er nu lekkerder dan na een lange (school)dag je hoofd leegmaken door een boek te lezen? Jezelf even verliezen in een spannend of romantisch verhaal en wegdromen in een wereld die je niet kent.

Herken jij jezelf in bovenstaande beschrijving of juist he-le-maal niet?

In beide gevallen ben je dit schooljaar van harte welkom bij leesclub 'Er las eens...'. Mevrouw Bakker en mevrouw Vinkesteijn gaan met een groep van maximaal tien leerlingen uit atheneum 3/havo 4 én hoger een boek lezen en dit verhaal vervolgens in twee of drie bijeenkomsten op de donderdagmiddag met hen bespreken. We discussiëren met elkaar over bepaalde delen van het boek, bespreken wat opviel en gaan in op dingen die lastig waren.

Niet alleen leuk om te doen met elkaar, maar ook een stok achter de deur om een goed boek voor op je leeslijst te lezen. We starten halverwege september en hebben dan eind oktober het eerste boek uit, waardoor je het meteen kunt gebruiken voor je boekverslag. De exacte data krijg je natuurlijk nog te horen.

We kijken uit naar mooie bijeenkomsten!

En ook nog...

Je kunt je ook inzetten voor PROVAS (leerlingenraad), SAMEOS (schoolfeesten) of de Medezeggenschapsraad. Meer informatie vind je op de website van het Altena College of stel je vraag aan één van de contactpersonen.

Contactpersonen:

• PROVAS: mw. Oomen-van Wijk (Wl) en mw. Udo-Vink (Vk)

• Sameos: mw. Van Wijk (Wk), dhr. Van Wieren (Wj), dhr. Brans (Bt) of dhr. Van Kappel (Kl)

• Medezeggenschapsraad: mw. Vinkesteijn-Klok (Vr)