Ouders, leerlingen en de school


Het Altena College vindt goed contact met leerlingen en hun ouders/verzorgers erg belangrijk. 
De mentor speelt daarbij een belangrijke rol. Maar ook betrokkenheid van leerlingen en ouders/verzorgers in o.a. de medezeggenschapsraad en leerlingenraad is onmisbaar in de school. Belangrijk schoolnieuws, uitnodigingen voor ouder- en informatieavonden ontvangen leerlingen en ouders via e-mail en - indien nodig - per post.

Leerlingvolgsysteem en ouderportaal

Wij willen onze leerlingen graag goed begeleiden. Daarom is het belangrijk om het welzijn, de ontwikkeling en de resultaten van de leerlingen te volgen. Somtoday - ons schooladministratiesysteem - voorziet ons in deze informatie. Via Somtoday kunnen wij o.a. zien of de leerling de lessen volgt, op tijd in de les is, zich tijdens de les gedraagt en het huiswerk op orde heeft. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders/verzorgers. Verder zijn er in de school korte lijnen tussen mentoren, conrectoren, docenten en eventuele begeleiders.

Via het ouderportaal kunnen ouders/verzorgers ook zelf o.a. het rooster, cijfers, huiswerk, afwezigheid, te laat komen en verwijdering uit de lessen zien. Om toegang te krijgen tot het ouderportaal worden eenmalig via e-mail inloggegevens verstrekt. Deze kunnen ouders/verzorgers gedurende de gehele schoolloopbaan van hun kind(eren) gebruiken en beheren.

Microsoft 365, leerlingenportaal en Somtoday

Alle leerlingen krijgen een eigen Microsoft 365 account en school-emailaccount. Met Microsoft 365 hebben leerlingen - zolang ze leerling op het Altena College zijn - toegang tot hun eigen Cloud-omgeving met o.a. Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Outlook (voor schoolemail) en Teams. De inloggegevens worden eenmalig verstrekt. Met deze inloggegevens kunnen leerlingen ook inloggen op Somtoday, de Somtoday app, het leerlingportaal en het netwerk op school. 

De Somtoday app is alleen beschikbaar voor leerlingen. Ouders/verzorgers maken gebruik van het ouderportaal, waarin een aantal koppelingen zitten naar Somtoday naar o.a. het rooster, cijfers, huiswerk en afwezigheid.

Kennismaken, ouderavonden en communicatie

Kennismaken
Aan het begin van het nieuwe cursusjaar ontvangen alle ouders/verzorgers via e-mail een brief van de mentor. In deze brief stelt de mentor zich voor en nodigt ouders/verzorgers uit voor een persoonlijke kennismaking. Hoe deze kennismaking wordt georganiseerd is afhankelijk van het leerjaar en de opleiding. In de brief staat ook een overzicht van belangrijke data die alvast in de agenda kunnen worden gezet.

Bij de kennismakingsbrief van de mentor ontvangen ouders/verzorgers ook informatie over de diverse contactmogelijkheden tussen school en ouders/verzorgers.

Lees meer over de contactmogelijkheden>>

Ouderavonden
Een aantal vaste ouderavonden die jaarlijks terugkeren m.b.t. kennismaking en tussenstanden van de cijfers zijn:

  • september: kennismakingsbijeenkomst ouders/verzorgers met klassenmentoren.
  • november: spreekmiddag/-avond n.a.v. de eerste tussenstand van de cijfers.
  • maart: spreekmiddag/-avond n.a.v. de tweede tussenstand van de cijfers. 

In de leerjaren waarin een vakkenpakket of profielkeuze van toepassing is, worden er speciale ouderavonden georganiseerd door de decanen.
Uitnodigingen voor ouderavonden of thema-avonden worden zoveel mogelijk gemaild.

Communicatie
Berichten, informatie en uitnodigingen zoveel mogelijk per e-mail gecommuniceerd. In sommige gevallen komt het voor dat een brief aan de leerlingen wordt uitgedeeld. Op het ouderportaal worden alle verzonden e-mails overzichtelijk gearchiveerd onder de knop "Berichten" en ziet u op de homepagina een melding als er een nieuw bericht is binnengekomen.

Over algemene zaken worden ouders/verzorgers twee keer per jaar geïnformeerd door middel van de Altena Actueel. In dit informatiebulletin staat onder andere personele informatie, informatie over bepaalde activiteiten uit het jaarrooster, actualiteiten en wetenswaardigheden.

Rapporten en tussenstanden

Op het Altena College wordt gewerkt met een jaarcijfer. Dat betekent dat alle cijfers gedurende het jaar op dezelfde manier voor het eindrapport meetellen.
In november en maart wordt er een spreekmiddag/avond georganiseerd, waarop ouders/verzorgers met de vakdocenten kunnen spreken. Op deze spreekmiddag/avond wordt uitgegaan van de 'tussenstand' van de cijfers op dat moment. Ouders/verzorgers kunnen de resultaten volgen via het ouderportaal. 

Aan het eind van het schooljaar wordt er een (papieren uitdraai) van het eindrapport aan de leerling meegegeven.

Tussentijds kunt u altijd contact opnemen om persoonlijk een afspraak te maken met de mentor, de docent of de betrokken conrector.

Lidmaatschap schoolvereniging

Het Altena College gaat uit van de Vereniging voor Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs te Sleeuwijk. Ieder die de school een warm hart toedraagt en de grondslag van de vereniging onderschrijft kan lid worden van de vereniging.

Lid worden van de Vereniging >>

Meer lezen over Toezicht en de Vereniging >>

Medezeggenschapsraad

De medezeggenschapsraad – een introductie
Voor het personeel van het Altena College zijn goede arbeidsvoorwaarden en een prettige werkomgeving belangrijk. Ouders en leerlingen hebben belang bij kwalitatief goed onderwijs en een stimulerend leerklimaat. Het is de rol van de MR om de belangen van de leerlingen, het personeel en de ouders binnen het Altena College te behartigen en mede te bewaken dat de missie van de school gewaarborgd blijft.

Wat doet de MR?
De MR denkt mee, adviseert en kan instemming geven over verschillende onderwerpen, zoals keuzes over de inhoud en organisatie van het onderwijs, het personeelsbeleid en financiële zaken. Iedere school in Nederland moet een MR hebben. De taken en bevoegdheden van de MR zijn vastgelegd in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS). Per jaar overlegt de MR zes keer met de uitvoerend bestuurder/rector van onze school en in ieder geval eenmaal met het toezichthoudend bestuur.

Hoe is de MR samengesteld?
De MR heeft twaalf leden: zes personeelsleden, drie leerlingen en drie ouders. Zij worden benoemd door middel van verkiezingen en hebben een zittingstermijn van drie jaar, waarna ze nog een keer kunnen worden herkozen.

Contact
Om de leerlingen, het personeel en de ouders zo goed mogelijk te kunnen vertegenwoordigen, is het belangrijk om te weten wat er leeft. Heeft u een vraag of wilt u een bepaald onderwerp aankaarten? We horen het graag. Benader gerust een van onze leden of stuur een email naar:

LMR@altenacollege.nl (leerling-geleding)

OMR@altenacollege.nl (ouder-geleding)

PMR@altenacollege.nl (personeels-geleding)

Leerlingenraad

Leerlingen die graag meedenken over wat er op school gebeurt, kunnen lid worden van de Leerlingenraad of medeleerlingen vertegenwoordigen in de Medezeggenschapsraad. 

Leerlingenparticipatie krijgt op het Altena College vorm in de leerlingenraad Provas. Dat is Tsjechisch voor “Voor jou”. Provas vertegenwoordigt alle leerlingen van de school en vergadert zo vaak als nodig is. De leerlingenraad kan zich op eigen verzoek laten adviseren door twee docenten, die geen stemrecht hebben binnen de leerlingenraad. De directie heeft zich via het reglement verplicht de adviezen van de leerlingenraad uiterst serieus te nemen.

In het kort komen de taken van Provas op het volgende neer:
• De leerlingen de mogelijkheid bieden hun wensen en commentaar te uiten.
• Het vormen van een discussieplatform voor de leerlingen.
• Het bespreken van de wensen en het commentaar van leerlingen met de directie.
• Adviesorgaan zijn voor de leerlingengeleding van de Medezeggenschapsraad.

Schoolfeesten

De schoolclub, SAMEOS organiseert allerlei buitenschoolse activiteiten. Zo zijn er o.a. een brugklaskennismakingsfeest, themafeesten, kerstgala en een slotfeest. Er worden leuke avonden georganiseerd voor de onderbouw (klas 1 en 2) en bovenbouw (klas 3 en hoger). De organisatie van SAMEOS is in handen van een aantal docenten en minimaal 10 leerlingen. De data van deze activiteiten staan in de jaaragenda en worden aangekondigd d.m.v. flyers of posters in de school.

Informatie vanuit de Rijksoverheid

DUO is een afkorting die staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. Dit een uitvoeringsorganisatie die valt onder de Rijksoverheid voor het onderwijs. Het takenpakket van DUO is breed, zoals het informeren van studenten, leerlingen, onderwijsinstellingen en het organiseren van examens.

Naar de website van DUO >>

Samenwerking met andere organisaties

Het Altena College werkt met veel andere organisaties samen om de doelstellingen van de school te realiseren. Bijvoorbeeld met andere scholen en andere besturen, het samenwerkingsverband Munio, de gemeente en diverse regionale en landelijke organisaties.
Op de pagina's 25 t/m 30 (hoofdstuk 3.2.6 en 3.2.7.) van het jaarverslag staat een uitvoerig overzicht.

Lees meer over samenwerking >>