Technologie en Wetenschap


Natuur & Wetenschap
In het vak Natuur & Wetenschap – in de eerste en tweede klas - komen biologie, natuurkunde en scheikunde samen. Al deze vakken doen onderzoek naar de natuur waarin wij leven. Je doet proeven, onderzoekt en ontdekt. Je leert werken met een brander en een microscoop, leert een onderzoek op te zetten, presentaties maken, rekenen, veilig werken én vakoverstijgend denken.

De biotuin
Natuurlijk wil je bij natuurvakken ook echt aan de slag in de natuur. Het Altena College ligt in een groene omgeving en heeft op eigen terrein een unieke Biotuin. In deze natuuronderwijstuin leer en ervaar je zelf hoe alles groeit en bloeit. Je zaait, plant en onderhoudt en draagt zo bij aan de uiteindelijke oogst. In totaal staan er 59 soorten bomen, struiken en planten in de tuin, waarmee bovenbouwleerlingen leren determineren.

Nieuw! Dronevliegen
Wiskunde, techniek en Engels zijn natuurlijk heel erg leuk, maar… wat als je op school kunt leren drone vliegen? Op het Altena College kan dat! Alle leerlingen kunnen zich dit jaar binnen het Altena Plus-programma aanmelden voor een cursus waarbij ze leren een drone te besturen én zelf een parcours met obstakels gaan bouwen om doorheen te vliegen.

Technische Natuurkunde en Informatica
Technische Natuurkunde en Informatica (TNI) is een interdisciplinair vak voor de derde- en vierdejaars leerlingen van havo en atheneum waarbij je ontdekt hoe leuk techniek, IT en wetenschap zijn. TNI is ontwikkeld door het Altena College zelf en is geïntegreerd in het vak natuurkunde.
Je gaat aan de slag als industrieel ontwerper, kan je eigen ontwerpen in 3D printen, maakt als elektrotechnicus je eigen elektronische gadgets en bouwt als programmeur een zelfrijdende auto.
De perfecte opstap naar de technische vakken in de bovenbouw, maar ook naar een opleiding en loopbaan in een steeds meer op technologie gerichte samenleving.

Informatica
Je smartphone, tablet, computer... je gebruikt ze de hele dag door. We zijn er afhankelijk van geworden. Toch begrijpen maar heel weinig mensen hoe deze apparaten werken.
Hoe komt het dat we draadloos kunnen internetten? Hoe werkt een camera? Waarom kan je met een muisklikken op een website nieuwe schoenen bestellen? 
Kan jij je het nog veroorloven om geen begrip te hebben van de digitale wereld waarin we leven?
Een aantal onderwerpen die aan bod komen zijn digitale informatie, programmeren, algoritmiek, privacy en security, en webdesign. Op een praktische manier word je bijgebracht hoe de digitale wereld werkt, en hoe jij daar zelf je steentje aan kan bijdragen. En daar stopt het niet, want je kunt informatica ook kiezen als examenvak! 

Natuur, Leven & Technologie
Bij Natuur, Leven & Technologie (NLT) volg je modules op het gebied van aardrijkskunde, biologie, scheikunde en natuurkunde. Je leert onderzoek doen, gegevens analyseren en verslagleggen.
Ook leg je verbanden tussen de verschillende bètavakken. NLT is een examenvak voor havo en atheneum en je kunt het vak gaan volgen in de bovenbouw. De modules zijn ontwikkeld door docenten van hbo-opleidingen, universiteiten en middelbare scholen.
Veel exacte studies raden leerlingen aan NLT te kiezen!

“Door NLT heb ik geleerd wetenschappelijk te denken over de grenzen van vakken heen” oud-
atheneum leerling tijdens het 1e jaar van haar studie Geneeskunde.

Wiskunde D
W
iskunde D is een verdieping op Wiskunde B. Je gaat nóg dieper in op functies en hun grafieken en maakt kennis met een heel nieuw soort wiskunde. Zo ga je aan de slag met onder meer kansberekening en statistiek, meetkunde en (op het atheneum) complexe getallen en dynamische systemen. Door Wiskunde D te volgen ben je beter voorbereid op een technische en economische vervolgopleiding. Ook omdat je je wiskundig inzicht in het algemeen verbetert en aan je onderzoeksvaardigheden werkt. Wiskunde D is een examenvak voor havo en atheneum en je kunt het vak gaan volgen in de bovenbouw.

Olympiades
In de zesde klas van het atheneum kan je meedoen aan olympiades voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel uitdagend en daarmee een prima oefening voor het eindexamen. Je meet je krachten bij deze wedstrijd niet alleen met je klasgenoten, maar ook met scholieren uit de rest van Nederland én – als je ver komt – met jongeren uit de rest van de wereld.

Er zijn ook wedstrijden waaraan jongere leerlingen kunnen meedoen: de van oorsprong Australische W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd bijvoorbeeld kent meerdere niveaus en is daarmee open voor alle leerjaren van mavo, havo en atheneum. Het Altena College doet al jaren mee aan deze wedstrijd die wereldwijd wordt gehouden. Vaak met meer dan 100 leerlingen.